Könyvek csatája

Lesd meg a csatát, hogy megtudhasd a végén, melyik könyv 2014 legjobbja! - Könyvek csatája
Értesülni akarsz a legfrissebbekről a csatával kapcsolatban? Nézd a külön erre készített oldalt! - Könyvek csatája - Frissek

2014. május 25., vasárnap

Ardati Lili: Gyöngyvér és Lidércvár

Szerző: Ardati Lili
Kiadó: Studium Plusz könyvkiadó
Kiadás éve: 2014
Fordította: eredetileg is magyar
Oldalszám (a Köszönetnyilvánítás nélkül): 321
Sorozat: A suli rémei - A rémek sulija
A mű eredeti címe: eredetileg is magyar
Fülszöveg:
Drágfy Gyöngyvér hétköznapi, budapesti kamaszlány. 
Na jó, azért nem teljesen. Apukája, aki mindenkit pillanatok alatt kiismer, és anyukája, aki állandóan halálra aggódja magát, ugyanis vámpír. Gondolom, ebből simán levontad a következtetést: Gyöngyvér is vámpír. Persze nem az a vérszívó fajta, aki denevér képében röpköd az éjszakában! Tök átlagosan élnek, mint bárki más.
Szürke hétköznapjait egyik nap szörnyű igazságtalanság töri meg. Osztálytársa, a succubus Emmi álnoksága miatt eltanácsolják az iskolából. A hírhedt lidércvári gimnáziumba kerül, ahol ő az "új lány", akinek meg kell próbálnia beilleszkedni. Miközben igyekszik barátokat szerezni, óriási csávába kerül, amiből még egy felnőttnek is nehéz lenne kimásznia. 

Szerencsére ott van Schuster Dani, a szép szemű farkasember, aki minden lépését figyeli.


Facebook oldal
(Katt a linkre!)

1.
- Te eléggé... Vad vagy. Igen. Túlságosan vad vagy ahhoz, hogy lúzer legyél.

2.
- A rohadt életbe! - hallatszott a bokszból.

3.
- Most mennem kell! - Azzal a szürke kutya után rohant.
- De szép fekete kutya volt! - szólalt meg mellettem Hajni. - Biztos ő a kiskutyák papája.

Az alaptörténet:
Mint mindig, a lány hirtelen új lány lesz, és ez mennyire nehéz, meg minden, közben jönnek a kalamajkák, az amerikai tinidrámákhoz hasonló fordulatok, a gonosz csaj, a fiúk, akik meresztgetik a szemüket, kedvesek, vagy éppen bunkók, nyíltak esetleg túl titokzatosak, a lényeg, hogy fiúk, nem pedig fiú. Honvágy, zavarodottság, s a többi, eközben persze Gyöngyvérnek (csak így lehet őt szólítani) egy csomó mindet meg kell élnie, amit egy átlagos tizennégy évesnek nem kellene, de hát ő nem átlagos, ő vámpír, és ez azért sokkal másabbá teszi a dolgokat.
Kezdjük a szereplőkkel - mivel ez az első kötet.

Gyöngyvér eléggé... Hm. Mit ne mondjak, szerintem az nem elég jó szó, hogy nem szimpi. De nekem tényleg nem. Ugyebár, az előbbi kis idézetből mindenkinek leesett, hogy Gyöngyvér bizony a lúzerek táborához került (mint minden mai tinisorozatban... jajh... - akinek nem inge ne vegye magára), pedig, mint ahogyan azt a szobatársa szépen meg is mondta, nem tartozik oda. Nem csak azért, mert vad, hanem (szerintem) azért is, mert eléggé előítéletes, például meglát valakit, és rögtön megalkotja róla a véleményét. Persze, ez mindenkiben ott van egy kicsit, de csak az intelligens emberek tudják elfojtani ezt a csúnya tulajdonságot, amire Gyöngyvér nem volt képes. Így én annyira nem tudtam vele azonosulni, és annyira nem jött be, hogy nem is szeretnék róla beszélni - köszönöm.
Hajni viszont nagyon szimpi volt, jól fogadta Gyöngyit, és tök jó fej volt, az elejétől kezdve. Mondjuk, amikor megkérdezte Gyöngyitől, hogy "neked ki tetszik?", és Gyöngyi meg nem mondta meg, szegénynek beszóltam, hogy talán azért nem mondja meg, mert nem bízik meg benned, ami amúgy igaz, nem?
Zuzu többet akartam volna belőle.
Jojó. Na, kérem szépen, hadd áruljam el mindenkinek most, itt, hogy ilyen lányok nincsenek Magyarországon. Nincsenek. Ilyenek csak Amerikában vannak, mert ott a pénzes emberek megengedhetik, hogy így kivételezzenek a gyerekeikkel, de itt, egy olyan dologért, ami Jojó, meg mondjuk Emmi művelt, azokért kicsapnak mindenkit. Kezd elegem lenni abból, hogy mindenhova ilyeneket tesznek, mert ilyenek nincsenek.
Adrián egy buzi, felfuvalkodott, rohadt, kibaszott köcsög állat, akinek nem számít más, csak, hogy villoghasson az erejével eléggé elkényeztetett gyerek, ami látszik is rajta, meg a viselkedésén. Maximum annyira volt szimpatikus, mint Jojó.
Dani, akiről mindenki hallani akart. Szerintem ő az a fajta hú-de-szexi-vagyok-és-titokzatos-srác akart lenni. Akart lenni. Mert szerintem, nem az lett. Persze, titkolózott, de engem nem érdekelt, aminek az volt a fakasztója, hogy nem tudtam belé szeretni. Míg Gyöngyvér igen. És miért? Külsőőő. Ez is. Pff. Szóval, nekem ő nagyon nem jött be, nem is tudnék róla mit mondani, nem is ismerem. Maximum annyit, hogy gyanúúúúúúss.
Márk, akiről még senki sem tud, mégis, aki még csak látta a könyvet, belé szeretett, ugyanis igen, (spoiler!) Ő van a borítón (spoiler vége!). Én őt választottam. Ő cuki volt, és ari, csak Gyöngyvér volt vele mindig minden pillanatban bunkó, köcsög kis rohadt ribanc, egy kibaszott szemétláda.
(A végére elfogadtam, hogy Márk és Gyöngyvér soha nem jönnek össze, de én még mindig nem kedvelem Danit, nem volt rá okunk, hogy beleszeressünk, szóval most... vagy marad a Team Márk, vagy egyszerűen csak Team Senki lesz.)

Egyértelmű, hogy az írónő nagy manga-fan, hiszen a könyvben is találhatók képek, a szereplőkről, amikről most ugyan nem készítettem képet, mert ezt a valóságban kell látni.
Volt pár dolog amin fennakadtam.

  1. nem tudtam elképzelni az iskolát, annyira értelmetlenül magyarázta el
  2. arra gondoltam, hogy vigyáznia kell, azt mondta, hogy minden évfolyam másik emeleten van, akkor minden évben átcuccolnak? Semmi értelme.
  3. amikor Gyöngyvér kiszólt nekünk, az engem felettébb irritált
  4. nem tudom eldönteni, hogy mi a címe
Minden pontról kicsit részletesebben.

4. Van eleve két címe, ami a gerincen is szerepel. A suli rémei - A rémek sulija. Úgy döntöttem, hogy ez a sorozat címe, az alcím pedig az, hogy Gyöngyvér és Lidércvár. Pedig ki tudja, majd meglátjuk. (Kicsit a borító is aggaszt, nem tudom, hogy a második köteten mégis mit csinálnának.)
3. Eléggé sokszor volt, hogy a főszereplő kiszólt, megkérdezett valami, vagy részletesebben elkezdett nekünk magyarázni valamit, én pedig megőrülök az ilyesmitől.
2. Az elején, amikor az iskoláról mesél, elmondja, hogy a lánykoliban, minden emeleten más-más évfolyam van. Ez elgondolkodtatott, hogy akkor most évenként költöznek fel-fel és fel?
1. Az egészet egy meggybonbonhoz hasonlította. Na ebből tudod ki értett bármit is.

Miről szól a történet?
Nem tudom. Szerintem a beilleszkedésről, vagy nem is, inkább Lidércvárról, meg az ottani életről. Ja, azt hiszem, igen.

Volt még egy fontos dolog: az egész azzal kezdődött, hogy Gyöngyi (azért is így hívom, muhahaaa) mennyire imád netezni és, hogy mekkora kocka, erre amikor kiderül, hogy a suliban nincs net, meg sem rendül, amikor meg tehetne ellene valamit, akkor meg elkezdi, hogy engem nem érdekel. Anyádat!
És Dani... gyerekek, ezt olyan feltűnően csinálja. Ezt így nem lehet. Attól, hogy még valamit nem mondanak ki, de ki lehet olvasni a sorokból, igaz.
Meg ugye van az a vámpír VS vérfarkas dolog is, ami itt felborult, mert ugye Gyöngyi (vámpír) szimpatizált Danival (vérfarkas).

+ Márk rossz (na perszeee...), Dani jó (na perszeee...). A suli rémei - A rémek sulija
Márk rossz (azzzz), Dani jó (azzzz). D.A.C. - Rázós utakon
Feltűnt?

(spoiler!) A végén, ugyebár, mint számítani lehet rá, Gyöngyvér és Dani összejönnek, de az olyan gyerekesen lett megírva, hogy röhögtem, komolyan, mintha egy Minimax műsort néztem volna meg. Meg, tulajdonképpen nem is beszélték meg, nem mondták ki, hogy együtt vannak, mégis, de hát ez annyira...
Aztán, a vége, a jó dolgok után, egy eléggé nagy csattanó lenne, csak, hát, én pont arra leszek a legkevésbé kíváncsi, inkább Dani és Gyöngyvér kapcsolata érdekel - még ha nem is szurkolok nekik. (spoiler vége!)


Borító: szerintem szép lett, kíváncsi vagyok, hogy ezt hogyan lehet fokozni
Kedvenc karakter: Márk, Hajni, Zuzu, Dzsini
Legutáltabb karakter: Gyöngyi (direkt ide is így írtam), Dani, Jojó, Adrián
Amit imádtam: Dzsini viselkedése, Dzsini stylist-olása, mintha a Minimaxba csöppentem volna vóna :')
Amit utáltam: amcsi-fieling, amcsi foci, pomponlányok, verések, külföldi nevek, a farkason ne beszéljenek, mikor farkasok, Dani megverése, Gyöngyön személyiség-ingadozása
Érzéki mérce: hát, dühöngés...
Értékelés: hát, jó indulattal... mert amúgy nem ennyi lenne


15 megjegyzés:

  1. Uramatyám. Most láttam, de már csak a borító nevetséges mivolta miatt sem fogok beleolvasni. Örülök, hogy írtál róla, így már van fogalmam is róla, hogy mennyire, meggyire gáz könyv. Semi mélység, csak a majmoljuk amerikát fíling, mert ugye a vámpírok pont annyira menők, mint a suliregények. Hülye is lenne az ember, ha nem keresztezné a kettőt. Persze. Már csak egy tehetséges írónő kell mellé. Lehet, hogy olvasás közben jobb, de annyi, amit leírtál épp elég ahhoz, hogy a legelső lap után a tűzre vessem ezt a borzadványt. Mert a magyarok is tudnak jót írni, lásd Benina, Leiner Laura, Spirit Bliss. De ez... az anime és manga műfajra is borzalmas fényt vet, ha valaki azt a következtetést vonja le az elolvasása és a borító után, hogy minden manga ilyen. És milyen vámpírt hívnak Gyöngyvérnek? A tesitanárom Gyöngyvér. Egy főszereplő nem.

    VálaszTörlés
  2. Megértem a véleményedet, Linda, én is vonakodom a második rész megvevése érdekében, mert nem valami jó egy olyan sorozatot olvasni, ahol nem NEM KEDVELED, hanem egyenesen UTÁLOD a főszereplőt, ráadásul engem irritált, hogy Gyöngyvér semmiféle fejlődést nem mutatott. (Egyébként a B épület is hasonló nagy csalódás volt.)
    A borítót én szeretem, mert nekem is volt egy anime-manga korszakom, szóval nekem azzal nincsen bajon.
    Az amcsi-fielig állandó.
    "Lehet, hogy olvasás közben jobb..." Háááát. Nem is tudom. Gyöngyvér nagyon irritatív személyisége miatt ezt nem mondhatom biztosra, de amúgy jó volt a könyv, mert ott volt benne a REJTÉLY, és én DANI, GYÖNGYVÉR, JÓJÓ és ADRIÁN kivételével AZ ÖSSZES SZEREPLŐT SZERETTEM. Ne vesd tűzre, EGYSZER EL KELL OLVASNI, maximum a második rész várólistájára már nem írod fel magadat. ;)
    Igen, a magyarok is tudnak jól írni... Leiner Laura, Maros Edit, Szabó Tünde, Tavi Kata stb. Hát igen, talán néhány ember már AZÉRT SEM fog megnézni egyetlen animét/mangát, mert úgy gondolja, hogy az összes ilyen, mint ez a könyv (PEDIG JOBBAK!).
    A Gyöngyvér névvel nekem semmi problémám nem volt, más vámpírt is hívtak már Gyöngyvérnek, ez nem zavart, inkább a személyisége.
    Sajnálom, hogyha úgy gondolod, hogy tűzre kéne vetni a könyvet, mert EGYSZER MEGÉRI ELOLVASNI, legalább lesz egy könyv, aminél az össze többi jobb, nem? De, amúgy nem, mondom, nem olyan rémes, mint ahogy az a kritikát visszaolvasva lejött, csak kicsit még KIDOLGOZATLAN a regény, első könyves szerző, ÉN ADOK NEKI MÉG EGY ESÉLYT.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy latom commented alapjal van egy masodik koetete(legalabbis lesz) ha megkerhetlek akkor elmondanad a nevet ha tudod vagy megtudnad?

      Törlés
    2. Kedves Alex!
      Igen, valószínűleg lesz második rész (én azért reménykedem benne!!), ha pedig lesz, arról mi is biztosan értesülni fogunk, így biztosíthatlak róla, hogy az egyik bejegyzés végén talán oda lesz csatolva a kép, mint +info, hogy nemsokára megjelenik, habár ilyet nem gyakran csinálunk, de lesz majd egy állandó rovatunk, amiben a még meg nem jelent könyvekről lesz szó! ;)

      Törlés
    3. Én speciel imádom. Mindegyiket olvastam és iritált, ahogy szidod Gyöngyvért.
      Nem értelek, de te tudod. És amúgy is. Gyöngyvér nem is ilyen. Főleg a 3. részben derül ki, hogy tök jó fej. Meg amúgy is az.

      Törlés
    4. A második részben összejön Gyöngyi és Márk. Vagy a harmadikban? Már nem emlékszem.

      Törlés
    5. Igen a 3. részben összejön gyöngyvér és márk.A címe gyöngyvér és a vérforraló a 2. részé pedig gyöngyvér és a vérlázítók

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Kedves Liliána!
      Le kellene ülnünk ezt megbeszélni.

      (Csak viccelek.)

      Törlés
  4. SZUPER !!!
    Remélem lesz még 3; 4; 5; ... része mert már a második kötetet olvasom... ( egyépként utálok olvasni és apáék azt mondták hogy ha ezt olvasom bármi áron megkapom...) : )

    Puszi: DORKA

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dorka!
      Örülök, hogy elkezdtél olvasni, hidd el, hogy megéri! :)
      Hát, a polcomon már nekem is ott van, és gonoszul vigyorog rám, de még nem kezdtem neki, mert elfogott a bizonytalanság...
      Valószínűleg egyébként lesz, az írók megérzik, ha nem szeretem a könyvüket, és örökké húzzák, én meg nem bírom ki, hogy ne olvassam el.

      És ne utáld az olvasást! :)

      Zoey

      Törlés
    2. Van 3.kötet gyöngyvér és a vérforraló nekem megvan

      Törlés
  5. Szerintem nagyon jó könyv, de mindenki nekem megvan a saját véleménye. Ennyi.

    VálaszTörlés
  6. Én mind a három részt elolovastam és nagyon tetszett. És igaz, hogy mindenkinek megvan a saját véleménye, de szerintem akkor sem kell így lefikázni valamit, mivel aki gondolkodik rajta, hogy elolvassa, meglátja ezt és elmegy tőle a kedve. És még csak annyi, hogy egy könyvet nem a borítója alapján kéne megítélni! Mind ezeken felül azt alátámasztom, hogy ennek a könyvnek is megvannak a maga hibái, és nincs olyan dolog ami mindenkinek tetszene, de ha már így szidod egy könyv íróját is, akkor azt légyszíves úgy írd le, mintha képes lennél egyáltalán egy fogalmazást megírni.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Zoey!

    Adom Anonimus kommentjét én is hozzá hasonlóan elolvastam mind a három részét. És ahogy ő is mondta mindenkinek megvan a saját véleménye naked nekem mindenkinek. Attól, hogy neked nem tetszik attól még másnak tetszhet. Így, hogy ezt kiírtad más már nem fogja elolvasni, pedig lehet hogy tetszene nekik. Én csak azt nem értem, haés neked nem tetszik azt miért kell kiírni ország világ előtt. Tartsd meg magadnak a véleményed és így mindenkinek jobb lesz. A könyvet pedig nem a borítójáról kell megítélni. Bevallom először én nem bírtam Leiner Laurát, mert egy hozzád hasonló-már bocsánat de - idióta ugyanilyet írt ki és én hittem neki és utáltam Laurát, de bevallom elkezdtem olvasni, és le sem bírtam tenni. Bevallom nem mindenkinek tetszhet hisz semmi és senki nem tökéletes.
    Adnék egy tanácsot: mielőtt bárkit fikáznál neked is kéne bizonyítani, ugyanis utálom az olyan embereket akik azt mondják és hiszik hogy bármire képesek de közben egy nagy nullák.
    És lenne egy kérdésem is a végére: ez a kérdés egyszerűen nem hagy nyugodni. Ha nem tetszik miért olvasod és várod hogy kijöjjön a többi része? Ezt nem értem.

    VálaszTörlés