Könyvek csatája

Lesd meg a csatát, hogy megtudhasd a végén, melyik könyv 2014 legjobbja! - Könyvek csatája
Értesülni akarsz a legfrissebbekről a csatával kapcsolatban? Nézd a külön erre készített oldalt! - Könyvek csatája - Frissek

2014. június 26., csütörtök

Stephanie Perkins: Lola és a szomszéd srác

Szerző: Stephanie Perkins
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2014 - Könyvhetes megjelenés
Fordította: Komáromy Rudolf
Oldalszám (a Köszönetnyilvánítás nélkül): 333
Sorozat: Az Anna és a francia csók különálló regények sorozata
A mű eredeti címe: Lola and the Boy Next Door
Fülszöveg:
 Lola Nolan, a szárnypróbálgató divattervező nem híve a divatkövetésnek. 
Ő jelmezeket alkot. Minél ütősebb a szerelése – minél sziporkázóbb, furább és vadabb –, annál jobb. De bármennyire hajmeresztő is a stílusa, Lola imádja a szüleit, tűzbe menne a barátnőjéért, és merész terveket szövöget a jövőről. Szóval minden tök tuti (a dögös rocker fiúját is beleértve), amíg vissza nem költöznek a környékre a rémes/utálatos Bell ikrek: Calliope és Cricket. Miután Cricket – a tehetséges feltaláló -,ikernővére árnyékából kilépve, ismét része lesz Lola életének, a lány rákényszerül, hogy végre tudomásul vegye az érzéseket, amiket időtlen idők óta táplál a szomszéd srác iránt.Mások véleménye: 

,,Imádni fogod a Lola és a szomszéd srácot! Kész őrület! Minden oldala csupa tűz."
- Sarah Mlynowski, besteller szerző

,,Tisztára beleestem a Lola és a szomszéd srácba! Mi tagadás, teljesen belezúgtam ebbe a könyvbe, és nem akar elmúlni. Stephanie Perkins kétségtelenül telibe talált."

- Arlene, www.goodreads.com

~ Erre a linkre kattintva beleolvashatsz a könyvbe. ~Erre a könyvre gondolva vegyes érzelmek jutnak eszembe. Az egész könyv alatt vívódtam saját magammal - no meg a könyvvel. Hol Lolát utáltam, hol Cricket-et, hol Calliope-t, hol mindhármukat. Aztán a végére meg már magamat utáltam, amiért őket utálni merészeltem. Fuh. Bonyolult, mi?
És hogy mindezek miért történtek? Szerintem ezt még bonyolultabb lenne elmagyarázni, így inkább ajánlom, hogy olvassátok el a könyvet.
Nagyon jól megírt - bár ez az Anna és a francia csók írójától elvárható - remek történetfonállal rendelkező könyvnek mondanám, ami azonnal elvarázsolt.
Tehát. A sztori a következő :
Lolának múlt béli összetűzései miatt rémálma, hogy a szomszédos házba újra visszaköltöznek a Bell család tagjai. Főleg az Bell ikrektől tart, kik név szerint Calliope Bell és Cricket Bell.
Igen, ez a család a híres Alexander Graham Bell fizikus leszármazottja. Azé, aki a telefon feltalálásának tudósa volt.
Na, ez már nekem például kíméletlenül szúrta az oldalamat - mi a franc baja van ezzekkel Lolának?
Annyit parázott szegény lány, meg titkos utalásokat tett, meg hasonlók. Túlzásba is vitte valamilyen szinten...
Hol volt,
hol nem volt,
volt egyszer egy lány,
aki beszélgetett a holddal.
Aztán kiderült, hogy mi volt a gond, kezdő löketnek a történethez. Hogy hogyan, vagy hogy mi is volt az összetűzés oka, illetve megoldása, nem árulhatom el. Egy élvezet, - és a gyenge türelmi idővel bíró embereknek, mint én, kissé fejfájásos idő - míg magunktól rájövünk a dolgokra, kirajzolódnak az alapok, és elkezdünk érdeklődni a további múlt iránt.
Így már a legelején elkezdődtek a cselekmények, megismerhettük a szereplőket - többek között hatalmas meglepetésemre két olyan szereplővel is találkoztam, akikre gondolni sem mertem volna.
Először még le sem esett, hogy róluk van szó. Kicsit... hogy is mondjam? Mások voltak ebből a szemszögből, azaz mellékszereplőként. Egy reménytelenül szerelmes (de legalább aranyos) párocskának tűntek. Olyan furcsa volt őket így látni (Tudni kell, hogy imádtam azt a könyvet!) és egy picit kiábrándító. De megmosolyogtatott a viszontlátásuk. (Igen, itt akik olvasták, azok már sejthetik, kikre gondolok!)
Aztán, tetszett még nagyon Lola jelleme is, (még ha nem is ez az igazi neve) amikor épp nem döntésképtelen kis ... szóval amikor épp nem úgy viselkedett, mint egy kétségbeesett liba. a jelmezek iránti szeretete, meg  a holddal való társalgásai.
Jöjjenek a szereplők ismertetései!

Cricket Bell, a jóképű - az illúzió romboló borító ellenére is - egyetemista srác, aki szíve szerint feltaláló lenne, hiszen imád dolgokat bütykölni, segíteni feltalált eszközök használatával.

Őszintén sajnálom a srácot a neve miatt.
Rögtön a krikett labdajáték ugrott be róla.
Ehehe.
Írtó aranyos tud lenni, olyanokat mond, és olyan erős a hite... Cukisága határtalan! És reménykedik egy olyan nőszemély mellett, mint Lola!
Továbbá a nővérét is szereti, és hihetetlen az önfeláldozása. Szinte egész életében az ikertestvére, a tehetséges és gyönyörű korcsolyázó árnyékában élt, mégis meg van ezzel elégedve.
Lehet ennél aranyosabb fiút találni a világon?

/Részlet:/

- Szóval hiszel a második esélyben?
(...)
- Másodikban, harmadikban, negyedikben. Ahány csak kell. Ameddig csak kell. Ha a megfelelő személyről van szó - teszi hozzá.
- Ha az a személy... Lola?
(...)
- Csak ha a másik személy Cricket.

/Részlet vége/

Csak azért sem Lola jön, hanem a legjobb barátnője, Lindsey Lim. Őt jobban bírtam, mint a főszereplőt.

Lola szavaival írható a legjobban le :

Lindsey Lim detektívnek képzeli magát. Ez az élethossziglani krimimániájával függ össze, ami nyolcéves koráig nyúlik vissza, amikor a születésnapjára megkapta a Nancy Drew alapkészletet (Az öreg óra titkától A vörös kapus tanya titkáig).

/Részlet:/

- Idejön. - mondja Lindsey. - Mit csináljak vele? Rúgjam tökön? Úgy tökön rúgnám már.
(...)
Ez mit szívott? - formálja ajkával némán a szavakat Lindsey.

/Részlet vége/
Most pedig Lola Nolan, a főszereplő, akit utálni is lehet, majd meg is lehet kedvelni. Végtére is, ő is egy emberi lény, csak a tetteiből azt lehet levonni, mintha egy kicsit... hogy is mondjam. Saját magán kívül nem érdekelné más. Néha így néz ki. Aztán meg túlzottan is érdekli más. Ámbár, senki sem tökéletes, ez így igaz. Ezért nem szabad őt sem elítélni, a furcsa öltözködési szokásaival és a jellemével együtt.
Nem vagyok kíméletes vele, még ha a nick nevemmel névrokon is.
Bal oldalt egy Marie Antoinette-féle ruhát láthattok(éppenséggel egyedül a haatalmas paróka hiányzik csak), ami fontos szerepet játszik Lola életében, ugyanis nagyon-nagyon szeretne a farsangi bálon egy ilyen ruhában befutni.
Sikerülni fog-e a ruha elkészítése vajon?

Max. A rocker, nagyon dögös és rossz fiús pasi, aki egy véletlen folytán pont Lolát nézte ki magának, belé lett szerelmes. Az elején, amikor Cricketet nem nagyon kedveltem, Max volt a jó fiú. Sajnáltam szegényt, hogy a barátnője (Lola) hogy megcsalja! De... végül lett róla is egy bizonyos véleményem, meg Cricket-ről is.

Azta Leborult Szivarvégit. ♥ Jaj a kis cukkerság! Muszáj, egyszerűen muszáj megemlítenem őt, hisz annyira megkedveltem! Ez a kutyus igen sokat segített már pusztán a jelenlétével, és azzal, hogy mindig el kellett vinni sétálni. És nem utolsó soron nagyon aranyos is, de azt hiszem, ezt már említettem.

Calliope Bell, a tehetséges, híres, gyönyörű korcsolyaművész lány. Az elején nem lehet tudni, a jók avagy a rosszak közé soroljuk, de végül meglesz a döntés. Nekem nagyon tetszett a jelleme, a valóságban szívesen megbarátkoznék, minden hibájának ellenében is. Erős és kitartó lány - őt főleg a történet vége felé lehet megérteni.
A (számomra) legnagyobb beszólást tőle muszáj lesz megosztanom veletek :

/Részlet:/

Calliope is kihajol az ablakán.
- UDVARLÁST BEFEJEZNI, VISSZA A MUNKÁHOZ!
Ennyit a szünetemről.

/Részlet vége/ 

Mindenkit megemlítettem, akikről egyelőre tudni szükséges. Most pedig, jöjjön az a rész, hogy ajánlom. Mert : egyszerűen kihagyhatatlan. Nagyon tanulságos, és végtére is gyönyörű történet ez.
Szerelmes sztori, emlékekkel és fordulatokkal megmixelve. Akiknek tetszett az Anna és a francia csók, ebben sem csalódhatnak! Viszont, előre szólok, nem ér fel hozzá. Nem azt mondtam, hogy jobb annál. Szerintem határozottan az Anna és a francia csók a legjobb.
De mögötte következik a Lola és a szomszéd srác.

A végén, de nem utolsó sorban pedig szeretnék a helyszínekről is említést tenni, mert szerintem megérdemlik. San Franciscóban játszódik, Loláék háza egy mentazöld, viktoriánus házikó a Castro negyedben. Imádom! Olyan jól néznek ki az ilyes fajta házak!
Továbbá a Multiplex mozi, a Berkeley egyetem, a Seward Sreet... Egyszerűen el vagyok ragadtatva minden egyes helytől! És az írónő remekül leírta, megadta a hangulatot.

Most a Köszönetnyilvánításból is idéznék. Ilyenre még nem volt példa, talán nem is lesz -, de Stephanie Perkins Köszönetnyilvánításának pár mondata megragadott.

/Részlet a Köszönetnyilvánításból:/

Végezetül, köszönet Jarrod Perkinsnek. Aki fölismerte a középiskolás bál fontosságát. Aki átrepült az országon, elcipelt engem a szalagavatóra, és ugyanolyan tornacsukát vett föl. Aki mindig eléri, hogy csodálatosnak érezzem magam. Te is csodálatos vagy. Köszönöm házasságunk tíz káprázatos esztendejét és a sok-sok továbbit. Kérjük meg Elvist, hogy segédkezzen az ezüslakodalmunkon, jó?
Majd egyforma tornacsukát veszünk föl.  

/Részlet vége/


Hú. Minden írónő szereti a férjét (Mondjuk, ha egyszer már megházasodtak, azért ennek az ellenkezője furcsa lenne már...), általában egy-két szóban meg is említi... De Stephanie Köszönetnyílvánítása mélyen meghatott. Tíz évnyi házasság után is képes volt ilyet írni... És a sorokból kilátszik, mennyire szereti is őt. Ez a Köszönetnyílvánítás nem a szokványos, unalmas "Köszönöm: egymilliárdembertfelsorol" volt. Persze, felsorolt sok embert, de mind meg is indokolta, nem csak a nevüket írta le - ami szerintem olyan üres.Várjuk, avagy én nagyon várom Stephanie Perkins következő könyvét : Isla and the happily ever after (Amit én csak így fordítottam le: Isla és boldogan éltek míg meg nem haltak. Valami ilyesmi. [Zoey megj.: magyarul valószínűleg - nem biztos - Isla és az örök boldogság címen fog megjelenni.])
Már olvastam róla, bár azt nem tudom, mikor jelenik meg.
Minél hamarabb, annál jobb.


Néhány más nyelvű borító:


Borító: Mm... Ha nem nézzük a srác orrát, elfogadható. Kár, hogy a könyvben helyesnek írják le, a borító pedig emiatt illúzió romboló. De egyébként imádnám, ha egy kicsit normálisabb képű srácot tettek volna be. (és meg sem jegyeztem, hogy milyen ijesztően néz a lány...)
Kedvenc karakter: Lola, Cricket, Andy,- Nathan - avagy Lola szülei, Lindsey, Azta Leborult Szivarvégit
Semleges : (?) Norah
Legutáltabb karakter:  -
Amit imádtam: Lola divat irányzata, öltözködése; a hely, ahol élnek - San Francisco, ahh!; Cricket; Calliope korcsolyázása; Azta Leborult Szivarvégit - azta; Lola szülei
Amit utáltam: -
Érzéki mérce: Hát... nyavalygott eleget az érzéseiről főszereplőnk... De azért néha mondott okosakat, mély jelentéssel rendelkező dolgokat is...  És Cricket OLYAN aranyosakat mondott... :) 
Értékelés: méltó folytatása az előző résznek ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése