Könyvek csatája

Lesd meg a csatát, hogy megtudhasd a végén, melyik könyv 2014 legjobbja! - Könyvek csatája
Értesülni akarsz a legfrissebbekről a csatával kapcsolatban? Nézd a külön erre készített oldalt! - Könyvek csatája - Frissek

2014. június 25., szerda

Claudia Gray: Örökéj

Szerző: Claudia Gray
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2009
Fordította: Bosnyák Viktória
Oldalszám (a Köszönetnyilvánítás nélkül): 315
Sorozat: Evernight
A mű eredeti címe: Evernight
Fülszöveg:
Bianca szökni akar.
Amint betette a lábát az Evernight Akadémiára, azonnal tudta, hogy nem illik oda : a bentlakásos iskolában mindenki hátborzongatóan tökélet, okos, elegáns - mintha megannyi kifinomult ragadozó közé került volna...
Az első adandó alkalommal meg is lép a suliból.
Csakhogy valaki megakadályozza a szökésben : Lucas, aki szintén kilóg a sorból, sőt, valóságot sportot űz abból, hogy még véletlenül se legyen olyan, mint az iskola nagymenői. Kettejük véd- és dacszövetsége hamarosan komoly vonzalommá mélyül, csakhogy közéjük furakodnak a múlt árnyai, réges-régi titkok élednek fel, s maguk a szerelmesek is egyre nagyobb veszélybe sodorják egymást.
Minden, amiben addig hittek, meginog.
Már semmiben sem lehetnek biztosak. És a csillagok állása sem ígér semmi jót...


Mások véleménye : 

,,Egyszer kézbe vettem az Evernightot, és képtelen voltam letenni. Alig várom a folytatását!"
 - L.J Smith, a New York Times bestellerlistás Vámpírnaplók szerzője.

/ Részlet: /

Raquel közelebb hajolt, úgy suttogta:
- Te sosem érzed úgy, hogy van ebben az iskolában valami... gonosz?
- Courtney, néha - próbáltam elviccelni a dolgot.
- Nem ilyesfajta gonoszra gondoltam, hanem igazira. - A hangja remegett. - Hiszel az igazi gonoszban?
Még soha senki nem kérdezte meg ezt tőlem, de tudtam a választ.
- Igen. Hiszek.

/ Részlet vége /

A fülszöveg ötven százaléka helytelen, a maradék pedig selejtes. Ezért inkább azt ne nagyon nézzük.
Alapból, abból a nagy szökésből nem lesz túl nagy dolog, szóval nem tudom mit vannak el vele, mondjuk tényleg jól hangzik.
Igen, ez az a tipikus a vámpíros könyv, sajnos. Bár... kitett magáért az írónő, hogy elüssön a sablontémáktól, ezért hatalmas respekt!
Akadémia, ahova vámpírok járnak, és tanulják, hogy kell a legújabb szerkentyűket - mikrótól elkezdve iphonig - használni, illetve hogyan kell beilleszkedni az emberek életébe. Úgy néznek ki, mint az átlagos tinik. Csak éppen a kinézetükhöz hozzá kell adni még plusz 100-150 évet.





Hú, hát... Alapjába véve a történet arról szól, hogyan alakul ki Lucas  és Bianca között valamilyen vonzalom. Amiről - a spoileres fülszövegnek hála - tudjuk, hogy szerelem.
Csak éppenséggel az Evernight Akadémián semmi sem megy egy könnyen, ahogy a boldog élet sem...
Milyen viszontagságokba ütköznek a fiatalok? Ki hazudott, és mégis mit? Esetleg mindkettőjüknek vannak olyan titkaik, melyeket nem szívesen osztanának meg, inkább elhallgatnak?
Nagyjából ezekre a kérdésekre kaphatunk válaszokat, ha elolvassuk a könyvet. Őszintén megmondom, nem tudom, ajánljam-e, vagy inkább ne nagyon. Vannak hiányosságok benne. A szereplők jelleme néhol robotias. A hely- és személyleírások megvannak, de vagy túl sok duma van, vagy egyszerűen párbeszédek hada. Honnan tudjuk, mégis mi a francot csinálnak, miközben ott órákat cseverésznek? (túlzással) Na mindegy. Tehát, vissza a könyvre. Azért jó oldala is van. És igyekszem ezt megmutatni.
Például kezdésnek a szereplőkről.
Bianca, aki szökni akar... :D De végül nem lesz belőle semmi. ~ (ez nem spoiler, szóval nyugodtan elmondhatom) Egész jó jellemet alakította ki neki. Azon kívül, hogy sajnos ő is eléggé libás jellemű lett. makacs karakter lett. Mert persze, ha már van egy helyes fiúnk, aki még szeret is minket, akkor legyenek nagy elvárásaink, és húzzuk fel magunkat, hogy utána haragban legyünk vele!
Lucas, a helyes, kedves, de mégis rossz fiúnak beállított fiú, az akadémia fekete báránya. Akiről hihetjük az is, hogy csak egy átlagos ember... De el is gondolkodhatunk a furcsaságain, és akkor talán bölcsebbek leszünk a jövőbe tekintve.
Vic, a laza srác, akiről legalább tudjuk, hogy ember... Vagyis... Áh, lehetséges, hogy egy UFO, de most tegyük fel, hogy emberi élőlény. Furcsa az ízlése, de nagyon jó fej, vicces fiú, nekem személy szerint mindenki közül ő a kedvencem.
Raquel, a szintén egyedi stílust képviselő (ember) lány, aki sejt valamicskét, ugyanis a "gonosz" szónál nem járt messze az igazságtól. Hisz a természetfeletti dolgokban, viszont neki soha nem hitt senki, ezért bebeszéli magának, hogy úgyis csak hülyeség.
Ennyi lenne, ők a fontosabb szereplők. Meg az Evernight iskola tanulói, de a rejtélyes elitet fedezzétek fel ti!
Annak ajánlanám, akinek nincsenek túl nagy elvárásai, még kezdő a vámpíros-történetekben (esetleg kedveli azokat) illetve akinek nem viszi fel az agyvizét, ha néha úgy viselkedik a főszereplő, akinek a szemszögéből olvasunk, ahogy.



Borító: Megmondom őszintén, nekem eddig fel sem tűnt az a kis kék bross. Na, de így már oké. Eddig nem értettem, ezen miért nincs semmi tárgy... (mert a sorozat minden részén van egy fontos, azzal a résszel kapcsolatos tárgy is az ember mellett) Nem a legszebb, de na. Jobbat hoztak ki belőle, mint az eredeti...
Kedvenc karakter: Lucas, Vic, Raquel
Legutáltabb karakter: Mrs. Bethany, Erich 
Amit imádtam: Tetszett, hogy az elején olyan természetesnek vette Bianca szemszögéből azt, hogy léteznek vámpírok, hogy nem is mondott róla semmit. Majd megtudtuk, miért is olyan természetes ez a dolog.
Amit utáltam: Bianca határozatlansága néha...
Érzéki mérce: Szerelem, de az a tipikus tiltott. Vámpírok így, vérszívók úgy. Na, azért van itt valami. Mert Lucas tényleg nagyon aranyos. És Bianca tényleg nem érdemli meg.
Értékelés: Valahol köztük :









2 megjegyzés:

  1. Ma vettem ki a könyvtárból, mivel olvastam a róla szóló kritikádat és kíváncsivá tett a történet. Oké, így kihoztam az elsőt, mivel nem szerettem volna elhamarkodni a folytatásait, mivel hátha nem tetszene... Így majd most idővel elolvasom, de egyenlőre vár rám Az Igazi, Kiera Casstól! :3

    VálaszTörlés
  2. Jól teszed, határozottan az a jobb a kettő közül. ;3 Az Igazi! ~ ♥
    Nem tudom, tetszeni fog-e neked (mármint az Örökéj, - hisz a Párválasztó 3. részében biztos vagyok, hogy tetszeni fog - ), bár nálam személy szerint csalódás volt. :( De belekezdeni, elolvasni el lehet, próbaként. c:

    VálaszTörlés