Könyvek csatája

Lesd meg a csatát, hogy megtudhasd a végén, melyik könyv 2014 legjobbja! - Könyvek csatája
Értesülni akarsz a legfrissebbekről a csatával kapcsolatban? Nézd a külön erre készített oldalt! - Könyvek csatája - Frissek

2014. december 7., vasárnap

Marni Bates: Láthatósági mellény lúzereknek

Szerző: Marni Bates
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Kiadás éve: 2014
Fordította: Vándor Judit
Oldalszám (a Köszönetnyilvánítás nélkül): 313
Sorozat: LOL-könyvek
Műfaj: ifjúsági, szerelmi
A mű eredeti címe: Invisible
Fülszöveg:
„Nem leszek többé Láthatatlan!” − Ez Jane Smith új jelmondata. A stréber lányt addig nem zavarta, hogy mindenki átnéz rajta, amíg két barátjával osztozott a lúzersorsban. De amióta Mackenzie Logannel jár, Corey-t pedig leköti rocksztár pasija, Jane magára maradt. És ebből elege van! Amikor a suliújságnál megbízzák, hogy írjon egy ütős vezércikket, úgy érzi, végre megmutathatja, nem az az életképtelen kiscsaj, akinek mindenki hiszi. Arra azért nem számít, hogy ehhez előbb be kell mosnia egy izomagyú focistának, sőt még a suliból is felfüggesztik. És arra végképp nincs felkészülve, hogy egy idegesítő, szexi fotós srácot varrnak a nyakába, aki a sírba kergeti. Vagy inkább életre kelti?
Marni újabb remekműve. A szokásos egyszerűen röhögni való humor benne volt, az, amitől az ember átgondolja, hogy végülis lúzer-e... Huh, hát imádtam ezt a könyvet.
Jó, persze, azzal nehezen békéltem meg, hogy... nos, nem mondok nagy spoilert, hogy ha eddig kedveltük Mackenziet (a Segítség, Youtube sztár lettem!-ből ismervén, ami ennek a könyvnek az előzménye, úgymond bevezető kötete, de amúgy külön szemszögből íródik, és más időben, mint a Láthatósági mellény) akkor most sem fogjuk különösebben meg kedvelni. Khm.
Mit ne mondjak, oda voltam Scottért. És vissza is. Teljesen, annyira a pasi ideálom, (személy szerint) hogy nagyjából a felbukkanásától fogva ujjongtam, ha csak róla olvashattam. Helyes, csipkelődő, MŰVÉSZLÉLEK, imád fotózni, - és tényleg gyönyörűen fotózik is a soha el nem hagyható gépével a nyakában! - imádom a gúnyos mosolyát, imádom a mosolyát, imádom hogy mennyire tudja szivatni Jane-t... Miket trollkodott a srác :D (Jó, azért semmi komoly...)
Tehát, lényegében a sztori kicsit a Segítség, Youtube-sztár lettem! folytatása. Ezért ajánlott az elolvasni, mintegy előzményként, mert anélkül kicsit sok lesz a "Mi van?" kérdés.
Jane Smitt szemszögéből olvashatjuk az egész történetet, és hát, mit ne mondjak, egészen más, mint Mackenzie története. Kicsit visszavonultabb, stréber lány, de neki is megvannak a maga problémái, és emellett még azt is el akarja érni, hogy kilépjen a "láthatatlanságból". Kicsit ellentmondásos, de ez van.
Aztán, hála a bénázásának, - ami nekem bíztató, hisz tudni kell, én tipikusan az vagyok, aki képes a saját lábában megbotlani, és más egyéb szerencsétlen húzásokra, - a sors mellé sodor egy helyes, pimasz, jó humorú, gyönyörűen fotózó srácot, Scott képében. Vele együtt hivatott arra, hogy egy pöpec kis főcímoldalt írjon meg a sulija újságának.
És még nincs is itt vége, a drága Jane a szerencsétlenségének és félénkségének hála még azt is megkapja, hogy a srác mindenhova követi, mondván, kellenek a fényképek. (Hát engem tuti nem zavarna, ha egy ilyen Scott loholna a nyomomban......) Szóval jó kis bonyodalmakba keverednek, de persze közben remekül
szórakoznak.
Tetszett ebben a könyvben, hogy szépen fokozatosan van leírva Jane társadalmi szintű felépülése, egészen odáig, hogy a végén már saját akaratából, merészen ki fel mer szólalni.
És hát a vége! Engem olyan kétségek közé sorolt, de komolyan. Világvége érzésem volt, annyira összekuszálódott szegény Jane élete, és nem mondom el, végül hogy sikerült megoldania.
Csak annyit, hogy konkrétan az utolsó oldalon tisztázódott szinte minden.
Jane jellemét már körülírtam, még annyit mondanék róla (amit nem túl nehéz kikövetkeztetni sem) hogy szeret írni. Van egy piros kis jegyzetfüzete (hülye jegyzetfüzet!!!) és abban firkálgat novellákat, meg más egyebeket. Pozitív pontot kapott nálam, hogy a más egyebekben benne van az is, hogy kigondolja és leírja a halálát többféleképpen. Olyankor nagyon bírtam a csajt, meg a halálának (vicces) módjait. (ne gondoljatok semmi morbidra)
A többi szereplőről nem mondanék semmit, mert az kicsit... hát, nem tudom. Most kivételesen nem kerültek hozzám közelebb a mellékszereplők, épp ellenkezőleg. Tehát inkább mindenkire rábízom a döntés jogát, ki milyennek ítéli meg őket. (egyedül talán Corey az, akivel ebben a kötetben kicsit jobban szimpatizáltam, mármint a végén kívül.)
Ó, és Chelsea. Nos, őt most kivételesen egész megkedveltem. Nem hinné az ember, hogy egy ilyen... hát mondjuk ki, főribancnak tűnő lányt is lehet kedvelni, de amúgy egy picit mélyebbre ásva rá lehet jönni, hogy nem is igazán az. És tudjátok mi a legjobb? Jövő, 2015 nyarára várható Chelsea történetének a megjelenése! Na, én nagyon várom már azt a nyarat, mert hihetetlenül kíváncsi vagyok erre, és szerintem ez egy nagyon nagy ötlet, meg tök jó újítás, hogy most végre nem egy Lúzer, hanem egy Menő szemszögéből olvashatunk. Marni mindig előáll nekünk valami újjal. :)

Ezt a könyvet egyszerűen muszáj elolvasni annak, aki kedveli ezt az ifjúsági-szerelmes témát, mert kihagyhatatlan. Úgy szól egy gimis lány átlagéletéről, hogy mégis izgalmas legyen, hogy mégis izgulj rajta, hogy mégis mosolyogj nagyokat, és hogy mégis észrevedd, tényleg léteznek ilyen problémák is, még ha a valóságban nem is olyan könnyű megoldani, mint egy könyvben.
(Megjegyzés: És most a Móra Könyvkiadó jóvoltából 35% kedvezménnyel megvehetitek IDE kattintva, egészen december 16-ig, azt hiszem.)

SPOILER!!! Ez itt spoiler lesz, ha még nem olvastad a könyvet, légy szíves ugord át. Azért lesz spoiler, mert felteszek egy SPOILERES kérdést a könyvel kapcsolatban, ami nagyon megmaradt bennem. Tehát ha nem olvastad a könyvet, ne olvasd el, mert SPOILERES! Tehát. Mégis miért nem tépte ki és dobta el Jane azt a cikket, amit Corey-ekról írt???! Akart vele valamit csinálni? Elmondása szerint nem. Akkor ... mi értelme volt meghagyni? Titoktartásról nem hallott még? Nem gondolt bele, hogy esetleg elhagyhatja? Ez volt az egyetlen dolog, ami úgy tényleg nagyon zavart, különben amúgy hihetetlenül jó volt a könyv. SPOILER VÉGE!!!


Cím: Imádom!:D Bár már lassan kicsit sok lúzer/stréber lesz, - ennyi még bőven belefér.
Borító: Hát... Azt az egyet nem értem, hogy miért egy kb. harmincas éveiben járó nőt tettek be képnek.Szerintem ha nagyon akarják, az amerikaiak találnak egy tizenhétéves modellt is... (mert ugye ez nagyjából az eredeti borító) De a szívecskéket/nyilakat/bigyókat imádom. *-*
Kedvenc karakter: SCOTT ♥ , Elle, Chelsea, 
Legutáltabb karakter: Lisa Anne
Amit imádtam: Scott jelleme; a könyv hihetetlen jó humora; smikor Jane behúz annak a Thompson izomagy gyereknek; Powell's könyvesbolt, ahol Jane dolgozik; 
Amit utáltam: Hogy Mackenziet és Coreyt elég sokáig háááát... szép szóval nem kedveltem
Érzéki mérce: Hüm... Volt itt csók, kioktatás, barátság-veszekedés, és szegény Jane eléggé nagyon megbűnhődött... (bár volt is miért)
Értékelés: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése