Könyvek csatája

Lesd meg a csatát, hogy megtudhasd a végén, melyik könyv 2014 legjobbja! - Könyvek csatája
Értesülni akarsz a legfrissebbekről a csatával kapcsolatban? Nézd a külön erre készített oldalt! - Könyvek csatája - Frissek

2014. szeptember 5., péntek

Olvasási szokások TAG

Sziasztok! Ez most nem a Könyvek csatájával kapcsolatos bejegyzés lesz, hanem, amint azt a címből láthatjátok is gondolom megnéztétek a címet, ez egy TAG bejegyzés lesz. Természetesen mi is meg fogunk jelölni embereket, akiknek el kell készíteniük ezt a bejegyzést (esetleg videót), és mivel én elsősorban a társnőimet jelölöm, úgy gondoltam, hogy egyszerűsítsük le a dolgot, és csapjunk a lecsóba!, azaz rögtön egy bejegyzésbe írjuk le a dolgokat.

Én, Zoey, elsősorban szeretném megköszönni a jelölést Lexának, aki az egyik bejegyzésében invitált arra, hogy én is válaszoljak ezekre az olvasással kapcsolatos kérdésekre. Kezdjük is!


OLVASÁSI SZOKÁSOK TAG
Zoey
1. Szoktál nassolni olvasás közben?

Hát... ha a rágózás annak számít. :D Amúgy pedig nem, nehogy a drága könyv, finom illatú, és érzékeny lapjai foltosak legyenek. Általában inkább az fordul elő, hogy evés közben olvasok, és akkor, egy iszonyúan megdöbbentő résznél beleejtem a kanalat/villát a tányéromba, és placcs – volt tiszta oldal, nincs tiszta oldal.

2. Mit szeretsz iszogatni olvasás közben?

Legtöbbször vizet, vagy egy kis kólát, esetleg almalevet – tulajdonképpen mindegy, csak rágcsálhassam idegességemben, a direkt beletett szívószálat.

3. Szoktál írogatni a könyvekbe, vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?

Huhúúúú, régen telekommentáltam az egyik kedvenc könyvsorozatomat (harmadjára írom le ezt a szót), de azóta teljes mértékben leszoktam erről. Egy ceruzával/tollal/filccel/kiemelő, felém közelítő ember elől biztos, hogy nem a könyvvel védeném meg magamat, vagy az egyik lapjával. Arra ott van a matekkönyv.

4. Hogyan jelölöd, hogy hol tartasz a könyvben?

A szokásos könyvjelzős módon, régebben a kihajtható borítós könyvek, kihajtható részével jelöltem, de erről leszoktam. Tulajdonképpen, én teljesen normálisan jelölöm, az egyetlen, ami talán abszurd benne az, hogy én nem hagyom, hogy felül kilátszódjon a könyvjelző, hanem beleteszem a közepébe, de így is mindig megtalálom. Mások viszont nem. MUHAHAHAA!


5. Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni bárhol?

A rossz könyveket marasztalás nélkül félreteszem, és mindenki rendelkezésére állok, viszont egy jó könyvnél, mindenki tudja, hogy megy ez. Még a fejezet végéig, aztán megyek. *a fejezetnek vége* Úristeeen, mi lesz ezután? Gyorsan, csak egy kicsit még ebből a fejezetből... *beleolvas a következő fejezetbe, aztán mindjárt vége, de jön egy "*" jel, ami azt jelenti, hogy helyszín/idő változás lesz* Oké, most nem olvasok tovább. Nem. Nem! *továbbolvas* *vége a fejezetnek* *valaki szól* Jössz már? Igen, igen, megyek, csak még ezt a sort! *odamegy az illető* Gyere már! Nem azt mondtam, hogy gyere, miután kiolvastad a könyvet, hanem azt, hogy gyere. Most! Oké, oké, csak két szó! *gyorsan elolvassa a két szót, aztán a tekintete tovább halad* *az illető kitépi a kezéből a könyvet, és bejelölés nélkül összecsukja* Na, most már tudsz jönni. Neee! Nem tudom hol tartottam! *siránkozik* Menj már. *legyint* 243. oldal. De most már gyere. *amint beteszi a könyvjelzőt, elrángatja onnan* Utállak. Én is.

6. Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha nagyon idegesítő regényt olvas?

Öööö... khm... nem vagyok rá büszke, de történt már hasonló. De csak egyszer. Én nem vagyok ilyen. Általában, ha egy könyv nagyon idegesítő, beleteszem a könyvjelzőt, összecsukom, aztán párhoz, ágyhoz, ajtóhoz, és falhoz ütögetem a kezemben, persze csak gyengéden. Aztán nyugisan továbbolvasom.

7. Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?

Ez igazán jellemző rám. Habár nem mindig. Ha nem nagyon érdekel, vagy úgy általában nincs sok jelentősége, és nem is fontos, vagy egy szinonimájának a szinonimáját ismerem, akkor nem, de ha a könyv rossz, és a szó is érdekel, mert jól hangzik, akkor igen. (A bejegyzésben, néhány idegen szó jelentését belinkeltem, csak hogy, tudjátok, mint poén. :D)

8. Mit olvasol most?

Mivel ez az első könyv a Megjelenésre várva bejegyzésünkből, amire én várok, és már megjelent, természetesen a Ha maradnék-ot. Még képet is tettem ki róla a tumblr oldalamon, olyan szép a könyv borítója. De potenciális jelölt volt még a Reménytelen is.
(Ha bár most márt a Reménytelent olvasom.)
tumblr.

9. Milyen könyvet vettél legutóbb?

Az előbb említett drágaságot. Off kóórz.
(Hát, a Törhetetlent! A Ha maradnék már régi nóóóta. :D)

10. Van kedvenc helyed, vagy időpontod az olvasásra?

A hely nem kötött, bárhol le tudok ülni könyvet olvasni, és az idő sem annyira, de általában este szeretek olvasni, a szobámban, és amikor kinézek, csak a korom feketeséget látom. Gondolom dereng a kép, hogy milyen lehetett ezt látni az Éles helyzet olvasása közben.

11. A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?

Függ a könyvtől. Ha a vége kilátástalan, szabályszerűen követelem a folytatást, de ha pont jó, akkor nincs rá szükségem – nem éri meg, hogy egy tökéletes befejezés vesszen oda. De azért, a szobámat körüljárva több mint 50 sorozatot számoltam, így úgy gondoltam, hogy az egyköteteseket nem éri meg megnézni, úgy sincsen annyi.

12. Van olyan könyv, amit mindig előrehozol, és szeretettel ajánlasz mindenkinek?

Huh, mostanra egész sok lett. De azért vannak olyan könyvek/könyvsorozatok, amiket el kell olvasnod, amíg élsz: Luxen sorozat (Obszidián, Ónix, Opál, Origin), Párválasztó-tirlógia (A Párválasztó, Az Elit, Az Igazi), az Anna és a francia csók és két társa; Lola és Isla, Az ég a földig ér, és vicces, és cuki Szívzűrterápia strébereknek.

13. Hogy rendszerezed a könyveidet?

Elsősorban magasság szerint; balra a legmagasabb, és jobbra alacsonyodik, és persze e között is ott van, hogy melyik könyv, melyik kiadóhoz tartozik. Habár mostanság rászoktam arra, hogy a könyveket, amiket olvastam, de nem tudom hova tenni, mert a helyükre új jött, csak úgy felb–aszom a többi könyv tetjére, megtörve ezzel a varázst. :D Így csinálják a rajok.

Így látom én
Így látja más

Szóval, akkor így most a végén: az én jelöltjeim elsősorban, ugyebár hű társaim, Lola és Niki (a hölgyemény nem aktívkodik). Aztán Attila, Tibi, valamint Kellyt, ugyanis a páros másik fele, Lupi már kitöltötte, aztán a Dreamworld, és természetesen Deszy. De persze a legfontosabbakat nem kell megemlítenem: Titeket! Hajrá, kommentben, vagy bárhol máshol töltsétek ki a kérdéseket, és, ha saját blogra tettétek ki, akkor küldjétek egy kommentben a linket, és kikerültök a bejegyzésbe. ;)

Lola

Köszönöm Zoey Könyvmoly társamnak, és barátosnémnak, hogy jelölt erre a kérdéssora, továbbá hogy mindig kiötlik valami újat, és izgalmasat, amin mi is, és remélem az olvasók is jól szórakoznak. :")

1. Szoktál nassolni olvasás közben?

Csak olyan cuccokat (Max : bio köles bogyó, süti) amik nyomot nem hagynak, esetleg csak morzsálnak. Egy jól irányzott ütögetéssel azokat könnyedén ki lehet szedni az oldalak közül.

2. Mit szeretsz iszogatni olvasás közben?

Mindent, csak vizet nem. A buborékos jól esik. Üdítőt általában, valami gyümölcsös izét. Fejezetenként ha eszembe jut egyet kortyolni, izgalmas könyv esetében. 

3. Szoktál írogatni a könyvekbe, vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?

Szoktam. Én már csak ilyen kreatív, önkifejező vagyok. De általában csak az ilyen kedvenc könyveimbe, és gyöngybetűkkel. (ceruzával) Eddig a SzJG-be írtam még annó, amikor nagy Cortez-lázban égtem (képzelhetitek : szivecskék, aláhúzások, vigyorgó smilek a vicceknél...) és a Skorpió Vágtába. De ott is csak a Köszönetnyílvánításban.
Megköszöntem Maggie Stiefvaternek, hogy megírta ezt a csodálatos könyvet.

A rémes írásért elnézést kérek, de hát ez van, a macskakaparás az macskakaparás. :D


4. Hogyan jelölöd, hogy hol tartasz a könyvben?

Könyvjelzővel, vagy ha az nincs (olvasás elején sosem szokott lenni! xD) akkor azzal, ami épp a kezem ügyébe esik. Egy hajgumival, egy papírfecnivel, tolltartóval, ceruzával, kanállal, ollóval... Egyszóval mindenféle tárgyakkal, amik mindenhova valók, csak egy könyvbe nem. De azért egy idő után csak keveredik valahonnan egy normális könyvjelző.

5. Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni bárhol?

Változó. A nagyon jó kategoriájú könyveknél a könyv végéig nem bírom letenni azt, a jó könyveknél áll a "Elolvasom ezt a fejezetet, aztán már tényleg megyek. Oké, még egyet, na de maximum már csak két fejezetet!!!" felállás, aminek sejthetitek, mi lesz a végeredménye.
Az olyan szenvedős (számomra) azaz nem tetszetős könyveknél pedig örömmel abbahagyom bárhol, még a mondat közepén is. 

6. Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha nagyon idegesítő regényt olvas?

Olyan ember vagyok, aki feláll, leteszi a könyvet, és a fejét beleveri, - többször is - a falba.
De ha tényleg felidegesít (ritkán) és nem sajnálom a könyvet, akkor megeshet, hogy neki ba-szom valaminek. 

7. Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?

Szép is lenne. Dehogy, vagy kisilabizálom, mi a franc is az, vagy örök tudatlanságba süllyed. Zavarni szokott, ha nem értek egy adott szót, de a lustaság félegészség, így még eddig eszembe sem jutott rákeresni. -w-

8. Mit olvasol most?

Kötelező olvasmányt (de arról inkább ne is beszéljünk!) plussz egy olyan könyvet, amin hamar túl szeretnék lenni, mert már 70 oldal után halálosan unom, és rühellem is kicsit a főszereplőt, aki egyébként egy mini ribi vámpír... de azért Márk miatt elolvasom.
Kedves Ardati Lili! Bocsi. Ez a blog az őszinteségéről híres, így én sem fukarkodom vele. Üdv: Lola

9. Milyen könyvet vettél legutóbb?

Hosszas, hosszaas keresgélés után Jessica Day George-tól az Éjféli Bál. Megmondom őszintén, szerintem ezt a könyvet az isten is nekem szánta, - legalábbis a sors igen. Nagyjából másfél órája kerestem a tökéletes könyvet a boltban, aztán egyszer csak levettem egy könyvet, hogy na jó, akkor ezt most szépen megveszem, nem állok itt többet. Kivettem azt a könyvet, aztán megakadt a szemem az Éjféli Bál gerincén. Fogtam fél kézzel, és addig ügyeskedtem, míg kihúztam. De nem akárhogy. Valami titokzatos erő folytán még egy szaltót is vetett a levegőben, miközben leesett a földre. Nos, mivel ez az eladók szeme láttára történt mindez, úgy éreztem, illik, hogy megveszem. Szóval még ha nem is tetszett volna, akkor is megvettem volna, de az a pláne, hogy még hihetetlenül tetszett is.
(Most a Ha maradnékot! Zoey ajánlására, természetesen.)

10. Van kedvenc helyed, vagy időpontod az olvasásra?

Hely: napozóágy, ágy. Időpont: napozóágyban késő délután; ágyban legszívesebben éjszaka, de bármikor jöhet a nap folyamán. Ó, és még könyvtárban is nagyon kellemes olvasgatni, bár ott csak épp bele-bele szoktam lapozni a kiszemelt példányba. Könyvesboltban nem annyira jó, hiszen az eladók árgus szemekkel figyelik minden mozzanatom. >o>


11. A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?

A sorozatokat, bár például a kedvenc könyvem egy egyrészes. De igazából a sorozatok sokszor jobban a szívemben maradnak, hiszen hosszabb időt töltök velük. 

12. Van olyan könyv, amit mindig előrehozol, és szeretettel ajánlasz mindenkinek?

Sok ilyen van, de ha visszafogom magamat... A Skorpió Vágta, a Párválasztó-trilógia (Ha disztópia, és trilógia is egyben, na akkor ez kell ide!) Bábel, Mercy Falls farkasai trilógia (Shiver, Linger, Forever) Stephanie Parkins-tól az Anna és a francia csók, illetve szintén ugyanattól az írónőtől Lola és a szomszéd srác, és a listáról lehagyhatatlan az Időtlen szerelem-trilógia (Rubinvörös, Zafírkék, Smaragdzöld), továbbá a LOL könyvek közül melyeket olvastam (hisz fontos, hogy személy szerint tudjam ajánlani). Azaz név szerint: Szívzűrterápia strébereknek, Az ég a földig ér, Segítség, YouTube-sztár lettem!, Rocksztárt kaptam karácsonyra.
Így fejből ennyit lennék képes felsorolni, és szeretettel ajánlani bárkinek, mert teljesen biztos vagyok benne, hogy mind-mind fantasztikus könyvek!

13. Hogy rendszerezed a könyveidet?

Mivel szegénykéknek kevés helyre kell összetömörülniük, ügyesen és okosan. A könyvespolcom az én világom, és pontosan engem tükröz. Néhol tökéletes rendben van, de legtöbb helyen káosz uralkodik.
Általában a Vörös Pöttyösöket megpróbálom egy polcra tenni (bár már nem férnek a drágák! :c) és a további könyveket pedig egy másikra. A könyvek lassan hódítanak a szobában, mindenhol ott vannak, ahol csak hely van. És engem ez biztonságérzettel tölt el.

Jelölteim pedig : Rea, A könyv kötelez, és Kokoro, - Zoey már felsorolta azokat, akiket én még ajánlottam volna. (:

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a jelölést! Szerintem megcsinálom. ^_^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, nagyon jó móka! ;3 Kíváncsi leszek a válaszaidra. :D

      Törlés