Könyvek csatája

Lesd meg a csatát, hogy megtudhasd a végén, melyik könyv 2014 legjobbja! - Könyvek csatája
Értesülni akarsz a legfrissebbekről a csatával kapcsolatban? Nézd a külön erre készített oldalt! - Könyvek csatája - Frissek

2014. április 29., kedd

Garcia & Stohl: Lenyűgöző teremtmények

Szerző: Kami Garcia & Margareth Stohl
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2010
Fordította: Neset Adrienn
Oldalszám (a Köszönetnyilvánítás nélkül): 548
Sorozat: Beautiful ... (?)
A mű eredeti címe: Beautiful Creatures
Fülszöveg:
Gatlin megyében ritkán érték meglepetések az embert. Legalábbis azt hittem. Kiderült, nagyobbat nem is tévedhettem volna. 
Volt egy átok. Volt egy lány. És a végén... Ott volt egy sírgödör. 
Lena Duchannes-hoz fogható lányt még nem láttak Gatlin városában. A középiskola új diákja mindent megtesz azért, hogy különleges képességeit és a családját sújtó évszázados átkot eltitkolja a városka vaskalapos polgárai és diáktársai előtt. Azonban az elfeledett Dél vadon burjánzó kertjeiben, borongós mocsaraiban és romos temetőiben nincs az a titok, ami örökre titok maradhatna. Ethan Wate számolja a napokat az érettségiig. Azon a napon nem csak a középiskolának, de Gatlinnek is búcsút akar mondani. Hónapok óta egy gyönyörű lány kísért az álmaiban. Amikor Lena beköltözik a város legrégebbi, egyben leghírhedtebb ültetvényére, Ethan megmagyarázhatatlan vonzódást érez iránta. Elszántan kutatni kezdi a kettejük közötti titokzatos kapcsolat eredetét. 
Azt hiszed, ritkán érnek meglepetések?
Egy titok mindent megváltoztathat.

1.

- Ethan, ne haragudj! - Egészen halk volt a hangja.
De az enyém nem. Minél inkább próbálta megkerülni a kérdéseimet, annál dühösebb lettem. - Nem akarom, hogy bocsánatot kérj! Azt akarom, hogy mondd el, mi történik!
- Kivel? Mivel?
- A nagybátyáddal és a hülye házával, hogy napok alatt átdekorálta! A kaja, ami megjelenik az asztalon, aztán eltűnik! Meg az a dolog a határokkal, meg azzal, hogy téged meg kell védeni! Van elég téma, válasz!
Megrázta a fejét. - Nem beszélhetek róla. Amúgy sem értenéd.

2.

Megremegett a gyomrom. Énem egyik része fel akart rohanni a lépcsőn, bezárkózni és az ágy alá bújni. A másik részem, a nagyobbik rész viszont maradni akart. Mert hát nem tudtam én ezt valahol legbelül? Persze nem azt tudtam, hogy Lena micsoda, csak azt, hogy van benne valami, valami, ami több a zörgő nyakláncánál és a kitaposott fekete tornacipőnél. Mit várok attól, aki képes záport fakasztani? Aki úgy beszélget velem, hogy nincsen a közelemben?Aki megmutatja a felhőknek, hogy merre szálljanak? Aki a ház előtt állva kinyitja az ablaktábláimat?

Kezdjünk is neki! Megpróbálom úgy megírni ezt az ajánlót, hogy semmi "poént" ne lőjjek le,- de elnézést kérek ha ez mégis megtörténne.
A főszereplőnk Ethan, - érdekes volt lány létemre egy fiú szemszögéből olvasni - aki egy teljesen átlagos srácnak hiszi magát, egy teljesen átlagos városban.
Természetesen aki azt hiszi magáról, hogy teljesen átlagos.. hát, na pont ő lesz az, aki nem átlagos.
Nagyon tetszett, hogy nem a jól megszokott "áá.. itt van pár vámpír.. itt meg ilyen varázslók, akik ki tudja miért, de tudnak varázsolni" módon fogták a könyvet, hanem megpróbáltak egy új világot, új "fajokat" létrehozni. Itt a lenyűgöző, természetfeletti lények mások, mint amelyeket megszokhattunk.
Magyarázatnak szolgáló múlt-beli jeleneteket is találhatunk, családfákat, leveleket, egyéb minden féle kiegészítőt, ami csak még izgalmasabbá teszi a könyvet! Nagyon tartalmas ám.
Lena Duchannes egy titokzatos, kicsit antiszociális emósnak tűnő lány lehet első ránézésre, ezért a jól összeszokott, mindenki ismer mindenkit város lakói rögtön elítélték. Pedig valójában csak a titka megőrzése miatt tartózkodó, valójában kedves jellemmel bíró lány, akinek az élete közel sem átlagos.
Ethan Wate jellemét nagyon kedvelem. Kicsit meg tudom érteni, és örülök, hogy végre egy olyan fiúról is olvashatok, aki egyáltalán könyvet mer venni a kezébe.

/Részlet a könyvből/

Kevésbé ismert adat rólam: állandóan olvasok. Egyedül a könyvek tudnak kiszakítani Gatlinből, még ha csak átmeneti időre is. Van egy térkép a falamon, amelyen bejelölök minden olyan helyet, ahová az olvasmányaim alapján szeretnék eljutni.

/Részlet vége/

Főszereplőnk alig várja, hogy kitörhessen Gatlinból, a szerinte rém unalmas kis városból. Viszont.. minden változik, hisz a sors kereke folyamatosan forog. Nem tudhatjuk, hogy amit ma eldöntöttünk, holnap nem másítjuk-e meg. Így vannak ezzel szereplőink is.
Wesley Jefferson Lincoln (olyan jól hangzik kimondani ezt a hosszú, teljes nevét!) szintén egyik kedvenc szereplőm. Ő amolyan mókás, életre való srác, ahhoz képest, hogy anyja milyen.. Nem mellesleg Ethan legjobb barátja, így ő is belekeveredik a dolgokba, nem is kicsit.
A könyvben végigkövethetjük, amint egy titokra fény derül, amint egy szerelem virága kibontakozik.. És amint az átlagosból átlag feletti lesz.
Bármi megtörténhet, készülj fel! 

Film is készült belőle, bár erről nem mondanék olyan sokat. Akármilyen sorrendben is nézzük, ha először a könyvet, majd a filmet, vagy fordítva.. A filmet szerintem elrontották. Jobbat is kihozhattak volna belőle.
Igazán adhattak volna a szereplőkre! Már nem azért, de egy kis alkatút.. (khm, más szóval alacsony embert.) betenni egy magas srác szerepére?! Milyen dolog ez? Persze, mindenkinek más ízlése van.
Azért szép lett, ezt a kis hibát, - plusz azt, hogy rengeteg részt kifarigcsáltak belőle - leszámítva.

Zoey barátnőm kezdte el először olvasni, az ő kezében pillantottam meg először a könyvet. "Első pillantásra szerelem volt" ez. Rögtön bele is olvastam. Nos, nem sokkal később már meg is kaptam, ki is olvastam, bátran tudom ajánlani. A sorozat öt részes, viszont eddig még csak három jelent meg magyarországon. Zoey nagyon rég olvasta a könyvet, ezért hagyta inkább rám az kritikát, de a neve azért van ott, mert ő is ajánlja. :)

Kami Garcia csakúgy, mint Amma, nagyon babonás, és mint minden tiszteletre méltó déli háziasszony, maga készíti a süteményeit, és sohasem vesz mélyhűtött réteslapot. Vannak rokonai az AAFL-ben, de még nem vett részt egy újrajátszáson sem. Kami a George Washington Egyetem hallgatója volt, és tanári diplomát szerzett. Tanárként dolgozik, szakterülete az olvasás tudománya.. Kisgyerekek és tinédzserek számára szervez olvasóköröket.






Margareth Stohl nagyon hasonlít Lenához, őt is az írás mentette meg a nagyobb zűröktől tizenöt éves kora óta. Sok népszerű videójűáték tervezője, két kutyája is a kedvenc karakterei után kapta a nevét : Zelda és Kirby. Margaret az Amherst és a Yale egyetemeken kötelezte el magát az amerikai irodalom mellett, mesterfokozatát angolból szerezte a Stanfordon. Kreatív írást Norwichben, az East Anglia Egyetemen tanult Georg Macbeth költőtől.
Ha érdekel az oldaluk, kattints a képre! 
                            
Borító: titokzatos, imádom, bár a filmes nem olyan jó, én mindig lehúztam.. higgyétek el, élőben sokkal szebb mint képen
Kedvenc karakter: Ethan, Link(oln), Amma (öö.. a finom almás piték kiérdemelték ezt a helyet..) , Marian, Boo Radley
Legutáltabb karakter: Serafine, Ridley (közömbös......nem tudom hova tenni a jellemét..) Huntig, 
Amit imádtam: az a titokzatosság, az a könnyed humor a komor helyzetekbe csempészve.. miközben olvasol, nem unatkozhatsz, csak mész tovább még még és még..
Érdekesek Lena képességei, Link poénjai..imádom, ahogyan Lena és Ethan kommunikálni tudnak.. imádom a könyv varázsát, a családfákat böngészni, a múltba visszatérni, megérteni, mi miért van..
Amit utáltam: Ethan és Lena nem lehetnek együtt?! Ahh, ez a sors olyan nagyon kicseszett velük.. ámbár lesz itt még valami.. + volt olyan hely, ahol azt a bla-bla szöveget (tudjátok, olyan se vége se eleje, két párpeszéd közt) elhanyagolhatták volna.. de ezen kívül imádtam. 
Érzéki mérce: csókok, szerelem, tiltott szerelem, mégis szerelem? Barátság, "sötét" oldal, "fényes", avagy "jó" oldal.. kalandok, dráma, sors, élet, bonyolult fantasy, misztikus történet..
Értékelés:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése