Könyvek csatája

Lesd meg a csatát, hogy megtudhasd a végén, melyik könyv 2014 legjobbja! - Könyvek csatája
Értesülni akarsz a legfrissebbekről a csatával kapcsolatban? Nézd a külön erre készített oldalt! - Könyvek csatája - Frissek

2014. március 15., szombat

Philip Pullman : Északi fény

Szerző: Philip Pullman
Kiadó: MKK-Sunbook
Kiadás éve: 2002
Fordította: Borbás Mária
Oldalszám (a Köszönetnyilvánítás nélkül): 330
Sorozat: Az úr sötét anyaga Trilógia - I.
A mű eredeti címe: The Golden Compasses


Fülszöveg:

Lyra Belacqua kalandvágyó, fékezhetetlen kislány.
 Miután a szülei meghalnak, nagybátyja a Jordan-kollégium tudósainak gondjaira bízza. Lyra a kollégium Mesterétől titokzatos tárgyat kap, az aletiométert, s ezzel kezdetét veszi egy rendkívüli utazás, mely a messzi északra vezet, ahol boszorkányok és harcos jegesmedvék vívják csatáikat.
 Lyra küldetése nem pusztán a saját világára jár mérhetetlen következményekkel, de olyan párhuzamos világok sorsát is meghatározza, melynek létezéséről nem is tudunk ..
Aletiométer, más világok, - dimenziók? - daimónok, páncélos medvék, boszorkányok.. Sok más varázslatosnál varázslatosabb lény, illetve tárgy. E könyv egy új világot teremtett, olyat, amire nem is gondolnánk. Mindenre van válasz, véletlenül semmi sem történhet. Lyra, a főhősünk jelleme gyerek létére elég erős. Sok mindenbe bele üti a dolgát, hol túl sokat mond, hol túl keveset.. De végtére is fontos feladatot szánt neki a sors, amiben hűséges daimonja, Pantalaimon végig segíti. Mik azok a daimonok? Lyra világában az emberek lelke egy állat, mely gyermek korukban képes változtatni az alakját, csak a felnőttek daimonja állapodik meg alakban. Beszélni is tudnak-, sosem hagyhatják magukra gazdájukat, hisz egy ember mit ér a lelke nélkül? És egy lélek mit ér az ember nélkül?
Philip Pullman
Lyra egy nap csak játékból bemerészkedik egy szobába, ahová nem sokkal az ő megérkezése után két másik ember, a Mester, és még valaki is belép. Lyra a szekrénybe bújik el. Itt kezdődik izgalmas története. Ez a jelenet döntő fontosságú volt, mármint a következményeit tekintve.
Aztán ott van a Por. Senki ne gondoljon rosszra (bár bevallom én először arra gondoltam.. xD) nem drogoznak a történetben, vagy ilyesmi, csak van egy mágikus Por, ami Lyrát nagyon érdekli, és valójában az egész világ sorsára kihat. Érdekes dolog ám, megéri kivárni míg megtudjuk, mi is az.
Lyra szüleiről is érdekes dolgokat tudhatunk meg, fordulatos, néhol unalmas (sok-sok risa) de ha oda tesszük magunkat, ki lehet bírni azokat a részeket, és meg éri kibírni. Mivel ez egy trilógia, három részes. Nem is árulkodom többet, inkább olvassátok el ti magatok!A könyvből film is készült, amit.. közömbösnek mondanék. Se nem rossz, se nem jó. Jobbat is ki hozhattak volna belőle, minden olyan gyorsan történik. A könyvben részletesebben megmagyarázzák a dolgokat. (jó, megjegyezném, kapott egy Oscar-díjat..)
De attól még megnézhetitek, mert az animációját remekül megcsinálták, no meg a nehéz dolgot, - hogy végül is ez egy másik világ - szintén egész jól megoldották.
Aki pedig először a filmet látta és emiatt elment a kedve a könyvtől.. Változtassa meg a véleményét, adjon még egy esélyt a könyvnek.

Borító: esetében a filmes borító jobban tetszik, mint ez a letisztult itt, bal oldalt. 
Kedvenc karakter: Lyra, Pantalaimon, Iorek (páncélos jegesmedve)
Legutáltabb karakter: Mrs.Coulter
Amit imádtam: az, hogy Északon játszódik,- és azt hiszem, valahol Alaszka környékén is vannak jelenetek; a daimonokat; az aletiométert; a különböző világokat 
Amit utáltam: Mrs.Coulter arany majom daimonját, a tatárokat, azt, amit műveltek a gyerekekkel a Kutató állomáson
Érzéki mérce: háát.. hiányzott belőle a szerelem..
Értékelés: de azért..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése