Könyvek csatája

Lesd meg a csatát, hogy megtudhasd a végén, melyik könyv 2014 legjobbja! - Könyvek csatája
Értesülni akarsz a legfrissebbekről a csatával kapcsolatban? Nézd a külön erre készített oldalt! - Könyvek csatája - Frissek

2014. február 4., kedd

Maggie Stiefvater - Forever

Szerző: Maggie Stiefvater
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2011
Fordította: Gazdag Tímea
Oldalszám (a Köszönetnyilvánítás nélkül): 374
Sorozat: Mercy Falls farkasai Trilógia - Harmadik része 
A mű eredeti címe: Forever
Fülszöveg:


Amikor csókolóztunk, nem számított, hogy két órája még farkas voltam, vagy hogy újra farkas leszek. 
Nem számított, hogy ezernyi csapdával találhatjuk szembe magunkat, amint kilépünk ebből a pillanatból.
Csak ez számított: hogy összeért az orrunk, a szája puhasága, a sajgás a bensőmben.












Mondanám, hogy ezt nem lehet leírni, csak átélni, de akkor nem lenne értelme ennek az ajánlónak. Így, a saját szemszögemből összefoglalom a történet utolsó kötetét. (spoiler-radar kikapcsolva)
Már a borítón is látszik a változás-, most nem egy lány van és egy farkas, hanem fordítva. Sajnos így van ez. Grace lett a farkas és Sam az ember. Ám ez bármikor megváltozhat, sosem tudhatjuk..
De ettől még szerelmük örökké tart. Az utolsó részben, - sajnos eljött ez is - egyre sürgetőbbek lesznek a dolgok. Fontos döntéseket kell meghozniuk főhőseinknek, hisz egy egész falka élete forog kockán, Izabel apja, Mr.Culpeper "zseniális" ötlete miatt, miszerint mesterlövészekkel ki irtják az erdőből a farkasokat. Bár érthető a farkasokhoz viszonyított ellenszenve; a fiát ( Jack-et ) szerinte ők "ölték" meg, és Olivia és Grace eltűnéséért, vagyis szerintük haláláért is az állatokat vádolja.
Azonban Olivia kapcsán igazuk lesz. A lány holttestére az erdőben találnak rá.
Minderre Izabel figyelmezteti Sam-et és Cole-t, de csak akkor találnak megfelelő tervet, amikor Grace egy kis időre emberré változik, és felvázolja gondolatát. Nincs más választás, el kell költöztetni az egész falkát, egy magán telekre, vagy egy elhagyatott erdőbe-, egy biztonságosabb helyre. Ebben a részben már Izabel (akit most már jobban megismerhetünk) és Grace kapcsolata barátsággá alakult, továbbá különleges abban is, hogy bemutatja egy kicsit a falka beli életet, amikor Grace-t tanítgatják. Shelby-ről is megtudunk egy s mást, a sötét múltú lányról, aki jobban szeret farkas lenni, mint ember. Gyűlöli az ember létet, és mindent, ami azzal jár. Grace-t többször is megkísérli megölni.
Na de vissza a falkasfarka megmentésére. Akármilyen különös is, de végül egy ember, ráadásul egy rendőr segít Sam-nek helyet találni, ahol nyugodtan élhetnek a farkasok. ( a rendőrnek, nevezetesen Koenig-nek ,- akivel ha jól visszaemlékeztek, már találkoztunk az előző részekben egyszer! - van egy nagyobbacska kerítéssel bevont telke egy erdő szélén, azt ajánlja fel, mivel amúgy sem használják ) Miután Sam elmeséli a vérfarkasos sztorit, és a rendőr szerencsére hisz neki, majd felajánlja ezt. Már csak az a gond, hogy hogyan költöztetnek át feltűnés nélkül egy farkas falkát? Csendben, Tom Culpeper elől minél hamarabb.


/ Részlet a könyvből :/
Sam


- Csak te lehetsz az - mondta Cole. Kinyitotta az ajtót, és a küszöbre fellépve előre hajolt - Aki kiviszi a farkasokat. Én megpróbáltam, de egy árva gondolatot sem voltam képes a fejemben tartani, amíg farkas voltam.
Ránéztem. Bizseregtek az ujjaim. Az üzletben felejtettem a tejet. Egyfolytában John ökle járt a fejemben, a közénk álló Cole és a bennem élő éjszaka. Abban a pillanatban nem tudtam nemet mondani, mert minden lehetségesnek tűnt. Azt mondtam :
- Nem akarok visszamenni. Képtelen vagyok rá..
Cole felnevetett.
- Végül úgyis át fogsz változni, Ringo. Még nem gyógyultál meg teljesen. Közben akár megmentheted a világot is.
Azt akartam mondani, hogy Légy szíves, ne akard, hogy ezt tegyem, de ugyan mit jelentett volna ez Cole-nak, aki már megtette , sőt, ennél rosszabbat is megtett saját magával.
- Azt feltételezed, hogy hallgatni fognak rám. - mondtam.
Cole levette a tenyerét a Volkswagen tetejéről. Párás ujjlenyomatai másodpercek alatt elpárologtak.
- Mindannyian hallgatunk rád, Sam. - A járdára ugrott. - Csak nem mindig szólsz hozzánk.

/Részlet vége /

Sikerrel járnak? Halál nélkül meglehet mindezt oldani? Mi történik mindezek után Sam és Grace szerelmével? Sok kérdés tehető fel, de mindezt megtudhatod, ha elolvasod a könyvet.
De vigyázz, legyen időd élvezni.. legyen időd elképzelni, kényelmesen a sorok közt olvasni, mert itt a vége. Vége, nincs több rész.
Meg kell becsülni addig, amíg még olvashatod, mert ha nem teszed, oly hamar elszáll...
Emlékezni.. örökké fogsz rá emlékezni.




Borító: imádoom, mint a többit is. ♥
Kedvenc karakter: Sam, Cole St.Clair, Grace, 
Legutáltabb karakter: Mr.Culpeper, Shelby
Amit imádtam: uhh.. az egész könyv, teljes mértékben.. az idézetek, a dalok, amiket Sam írt, vagy amiket Cole még a NARTORIKA idejében énekelt.. Cole rosszfiús jelleme.. Sam szerelme Grace iránt, a farkasok, a falka, az erdő, Mercy Falls, amelyet örökre a szívembe zártam.
Amit utáltam: Mr.Culpepert tudom ide írni, és az ő "remek" (1000% irónia ) ötleteit. És azt, hogy vége.. vége van. Nincs többé.. Ég veled, Mercy Falls..
Érzéki mérce: Sam és Grace törhetetlen szerelme.. mely édes, szenvedélyjel teli, de mégsem amolyan nyálasan romantikus.. ráadásul még vágyak, érzések és sorsdöntő döntések is vegyülnek a történetben.. túlütötte a magas mércét-, jóval.
Értékelés:




2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm az ajánlót! Egyetlen egy kérdésem lenne: Cole miért nevezi Samet Ringónak? Nekem valahogy ettől más ugrik be (nem rossz értelemben). Ha erre tudsz választ adni, kedves Lola, akkor válaszold meg! >< Vagy bárki más, aki érti. :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, valamiért ezzel a becenévvel illeti Sam-et, szinte egészen azóta, mióta megismerkedtek. (Már a Linger-ben is szokta így nevezni) De különösebb okát nem tudjuk, nem is nagyon magyarázzák meg.. x"O Lehet, hogy ez ugrott be Sam-ről először, vagy .. ez juthatott először eszébe az írónőnek.

      Törlés