Könyvek csatája

Lesd meg a csatát, hogy megtudhasd a végén, melyik könyv 2014 legjobbja! - Könyvek csatája
Értesülni akarsz a legfrissebbekről a csatával kapcsolatban? Nézd a külön erre készített oldalt! - Könyvek csatája - Frissek

2014. január 5., vasárnap

Tavi Kata: Nyitótánc

(FRISSÜLT!)
Szerző: Tóth Katalin
Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Kiadás éve: 2013
Fordította: eleve magyar
Oldalszám (a Köszönetnyilvánítás nélkül): 358
Sorozat: Sulijegyzetek
A mű eredeti címe: Nyitótánc
Egyed Regina és Németh Balázs terve
Fülszöveg:
Lilla imád táncolni, épp ezért alig várja az új középiskolát és a tánccsoportot, az új barátnőket, no meg a helyes fiúkat. 
Csakhogy a szomszédba költözött nyáron a leghelyesebb srác, a kosaras Krisztián, aki úgy fest, mint egy rockisten. A szülők azt mondják, valaha ők barátok voltak, de akkor miért olyan elutasító Krisztián? Mi zajlik a kosárcsapatban, miért vitáznak egymással a fiúk, hol nyíltan, hol burkolva? Tényleg a tehetség számít? Mi történik a lányok között? Hogyan lehet barátságból elutasítás, szeretetből harc? Van-e megbocsátás egy lánycsapatban? Lilla nagyszájúan lavíroz az iskola nyüzsgő életében, barátságok és szerelmek között.
Szurkol a kosárcsapatnak, szenved a feleltetések alatt, és hol örömmel, hol bánatosan éli a középiskolások mindennapi, ám izgalmas életét.
Tavi Kata a dedikáláson/megjelenésen



Kicsit tartózkodva álltam hozzá a könyvhöz, de persze nagyon örültem neki.
Szerintem az egy nagyon rossz tulajdonsága mostanság mindenkinek, hogy a magyar szerzők könyveihez úgy állnak hozzá, hogy "biztos tiszta SzJG copy lesz az egész *legyintés", és ez sokszor sajnos, NEM alaptalan.
Valóban, a könyvben voltak olyan szereplők, akik egyes SzJG szereplőre hasonlítottak, de ettől el kell tekinteni, mert nem lehet minden könyvszereplő egyedi.
Alapjában véve, szerettem ezt a könyvet, habár a szereplők számomra kissé kidolgozatlanok voltak, a cselekmény kissé túl pörgős volt, az egyik pillanatban itt voltunk, a másikban pedig itt. De tényleg élveztem az olvasást, sőt, várom a következő részt, szóval üzenem az írónőnek, hogy ÍRJA MEG GYORSAN!, mert ha nem, meglátogatom egy éjszaka. Csak előtte kiderítem, hogy hol lakik. :D

Szóval, a történet Lilláról szól, aki egy olyan gimnáziumba megy, ahol a fő produkció a tánc, tehát táncórák vannak, tánccal kapcsolatos előadások, és tánccal kapcsolatos ünnepek, amúgy pedig teljesen normális az iskola - csak tele van különleges, felettébb ügyes táncdiákokkal, akik a jövő nagy táncosai lehetnek.
Most megy gimnáziumba, és az elején kicsit lassan haladnak a dolgok; ugyebár megismerjük Lilla családját (aki, természetesen egyke, mert mi más lenne? Ebben az univerzumban csak az olvasó, és nem a könyvszereplő gyerekeknek lehet testvérük?!), az életét, a macskáját, és, a helyes szomszédsrácot: Krisztiánt.
Lillának rögtön nagyon bejövős (:D) Krisztián, és a szülei szerint, ők kiskorukban ismerték egymást. Na, de hát akkor meg miért ilyen ellenséges vele? (Biztos ráköpte a szőlőmagot.)

Aztán elkezdődik a történet, és az iskola.

Lilla egy nagyon jó főszereplő. Mindig kiáll azért, amiben hisz, és amit jónak tart, ezért pedig fel lehet rá nézni, és ettől kifejezetten pozitív a számomra. Kemény tud lenni, ha kell, az viszont nem tetszett, hogy rögtön ő lett az, akire mindent rábíznak az egész osztályban, mert az addig egy dolog, hogy határozott, kedves, igazságos, és... egyszóval TÖKÉLETES, akkor is, ez zavart. Ha már ő a főszereplő, akkor ne ő legyen mindenhol a főszereplő. Ő a legjobb táncos. Ő a legjobb. Ő a legszebb. Jóvanbazdmeg.

Krisztián. Egyedül a végén, a legvégén kezdtem megszeretni, amikor semmit sem csinált, vagy mondott, hanem Lilla lépett. Mert hát, basszus Krisztián egy tunya srác, aki bunkó is, távolságtartó, és kifejezetten negatív, így visszagondolva.

Márk - akivel Lillának össze kellene jönnie. DE NEM. NEEM. PERSZE, HOGY NEM. PEDIG DE. Tavi Kata eldöntötte, hogy az egyetlen olyan fiúszereplőt, akit eltűrnék Lilla mellet, másra nyalábolja rá. Márk kedves, jó fej, cuki, menő... soroljam még? Egyszerűen úgy viselkedik, hogy az... Áhh.

Sajnáljuk, a kritika itt félbemarad, mert a szerző elpárolgott a szerelemtől.

Kristóf, a faszagyerek. :D De komolyan; ő az a tipikus Zsolti srác, aki nem is Zsolti srác, mert nem vicces, egyszerűen csak... olyan lázadó. Igen. Magába forduló, nagy problémákkal küszködő, mégis boldognak látszó. Szereti megoldani saját maga a problémáit, szóval bárki is mondaná azt neki olvasás közben, hogy gyere kicsi Kristófka, sírj nyugodtan a vállacskámon, és mindjárt kitalálunk valamit segítek, Kristóf!, ő elutasítani. Makacs az öszvééér. *énekel*

~ EZEN a linken olvashatod el Tavi Kata interjúját a szereplőkkel I.-ez ~
~ EZEN a linken olvashatod el Tavi Kata interjúját a szereplőkkel II.-t ~
~ EZEN a linken olvashatod el Tavi Kata interjúját a szereplőkkel III.-at ~

Itt van Tavi Kata blogja: http://tavikata.blogspot.hu/, ahol olvashattok a szereplőkről és az egész kiadás menetéről, természetesen, érdekesen. ;)

Azt már említettem, hogy az elején kicsit lassú az egész, aztán pedig hirtelen beindulnak a dolgok; csak kapkodni fogod a fejedet. Huh!

Elhoztam néhány borítóváltozatot:
Magocsa-Horváth Évi munkája
Úgy, ha megnézed emlegy, aztán,
rájössz, hogy nem illik a könyvhöz.

Kozma Dorina munkája
Nem.
Eredetileg, Kozma Dorina munkájánál volt egy kis kavarodás, mert Tavi Kata blogja szerint az lett a nyertes munka, de végül mégis csak (hál' Istennek!), Regina és Balázs munkája lett a borító, mert hiába, az sem tökéletes, az a legjobb.
Egyed Regina munkája
Nem...

Nagy Alexandra Klára munkája
NEM!!
EZEN a linken nézheted meg a többi borítótervet ~


Újvári Viktória Blanka munkája
Borító: sokat lehet rajta az ujjadat huzigálni, mert kidomborodós több helyen is, viszont a borítókon lévő szereplőket nagyon rosszul csinálták; Lilla vörös hajú, Krisztián pedig túl idős (vagy az ott Lilla apja? Hm.) Oldalt láthatjátok az egyik kedvencemet a többi alternatívából!
Kedvenc karakter: Lilla, mert kiáll azért, amiben hisz
Legutáltabb karakter: Flóra... asszem így hívják. Vagy Fanni? Áhh...!
Amit imádtam: hogy... öhm... hogy az írónő nem kímélt a ribanc, illetve a kurva kifejezésekkel :D
Amit utáltam:  a végére beállt a 'mindenkivel jóban vagyok' kapcsolat, ami nem kellett volna. (spoiler!) Ivettet, valamint a Flórával való kibékülést hagytam volna a második kötetre (spoiler vége!)
Érzéki mérce: egy csók, és semmi több
Értékelés: nem hibátlan, de melyik könyv az?






2 megjegyzés:

  1. Szia! :)
    Csak most láttam a bejegyzést!
    Úgy örülök, hogy valakinek tetszik a borítóm :DD
    (Újvári Viktória)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nagyon szép lett! Egy bulisabb könyvhöz simán jó lett ovlna!

      Törlés